Ayva suyunun başta bağışıklık sistemi olmak üzere vücudumuzun neredeyse her noktasında etkilidir. Vücudumuza faydalarının yanında insanı yatıştıran ve rahatlatan bir özelliği de bulunmaktadır.
İçerdiği vitamin ve minerallere kışın daha fazla ihtiyacımız olması bakımından ayva özellikle çocuklar için en gerekli gıdalardan biri olmaktadır. Ancak yemesinin diğer meyvelere göre nispeten zor olması özellikle süt dişi çıkaran çocukların bu meyveyi yemek istememesine neden oluyor. Ayva suyu ise ayvanın tüm yararlarının, yeme zorluğu yaşanmadan insan vücudun alınmasını sağlıyor.
Ayva diğer pek çok meyvenin aksine kan şekerini fazla yükseltmeyen bir meyve olduğu için diyabet hastası ya da kilo vermeye çalışan kişilerin gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir meyvedir. Diyette olanlar için bir faydası da lifli yapısıyla daha uzun süre tokluk hissi vermesidir.
İçerdiği çinko, demir ve bakır gibi mineraller ile saçların hızlı uzayıp güçlenmesine ve daha fazla kırmızı kan hücresi üreterek cildin canlı görünmesine katkı sağlıyor ayrıca içerdiği potasyum ile kolesterolün düşürülmesine de yardımı oluyor. Ayva suyunun faydaları arasından biri de anti-bakteriyel özelliği ile hem vücuttaki mikroplarla savaşması hem de ağızdaki bakterileri azaltarak ağız kokusunu yok etmesi. Her ne kadar fazla tüketilmesi ishale neden olsa da içerdiği lifler sayesinde yeteri kadar tüketildiğinde inflamatuar bağırsak rahatsızlıklarını ve kolonda kanser hücrelerinin çoğalmasını engelliyor.
Ayvanın faydaları sayılamayacak kadar çok olsa da diğer pek çok meyve gibi birtakım zararları da olabilir. Fakat bu zararların çoğu sadece ayvanın aşırı tüketiminde ortaya çıkmaktadır. Ayvanın çiğ tüketimi genelde önerilmez. Daha çok reçel, tatlı komposto halinde kullanılması önerilir. Çoğu meyvenin ishal ya da kabızlığı tetikleyebileceğini zaten biliyoruz. Ayva da lifli yapısıyla ishali tetikleyen meyvelerden biridir.
Ayva her ne kadar gebelik dönemindeki kadınlar için de faydalı olsa da çekirdekleri bu dönemde zarar verebilir. Ayva suyunun faydaları arasında da bu sorunu en aza indirmesini de gösterebiliriz. Aynı gebelik dönemindeki kadınlarda olduğu gibi bazı özel ilaçların kullanımında ve hipertansiyon sahibi kişilerde ayvanın tüketilmesi önerilmemektedir.
Etiketler Ayva Suyunun Faydaları Ayvanın Faydaları Ayvanın Zararları Hamilelikte Ayva YemekSende Paylaş: Facebook Tweet Pinterest Google+ Whatsapp